assalamualaikum w.b.t

"tuntutlah ilmu itu hingga ke liang lahad "

That phrase is very meaningful in my life. walau kita sudah berumur 80 tahun sekali pun, tuntutlah ilmu kerana dengan ilmulah dapat membezakan kita dengan orang lain. bagi seorang Islam, ilmu dan iman seiring dan sejalan yang dapat membezakan kita dengan orang lain dan bukanlah taraf 'kekayaan' itu yang membezakan sesama kita. I believe with this phrase " nothing is impossible to a willing heart". selagi apa yang kita mahu and we make an effort towards it including doa, insyaAllah apa yang kita mahu akan tercapai ^_^

Monday, 7 May 2012

I LOVE IKRAM

Assalamualaikum wbt..

Firstly saya nak cakap jangan tertipu dengan tajuk diatas. Yes ! saya memang cintakan IKRAM. IKRAM membuatkan cita-cita yang saya pendam sejak dibangku sekolah lagi menjadi kenyataan. Sebenarnya IKRAM merupakan sebuah kelab fasilitator under UiTM Pulau Pinang. IKRAM is stands for Ikatan Kasih Rumpun Anak-anak Melayu. Kerja kami ialah kami pergi ke sekolah-sekolah dan member motivasi dan menaikkan semangat students di sekolah tersebut.

sehari sebelum menyambut junior2 baru ~~~

kelab kami pernah menang kelab terbaik seluruh uitm taw ! err..bukan riak yer ^_^

alhamdulillah booth kami menang booth terbaik semasa program ini berlangsung


Jika dikenang sebelum saya join kelab ni, memang susah. Kami perlu di interview dulu oleh senior sebelum kami layak untuk menyertai aktiviti ini. Terdapat 2 peringkat interview tu. At first saya lulus, bila dah second round tu kena pulak orang yang mengendalikan interview tu majlis tertinggi kelab, apalagi memang kena kaw2 punya soalanlah. Unfortunately saya gagal. Namun, saya tak mengalah. The next semester saya cuba lagi dan Alhamdulillah kini saya one of IKRAM’s members. Alhamdulillah…

bersama ikramies ~~

Sepanjang saya bergelar ahli IKRAM, I’ve learnt many new things. IKRAM mengajar saya supaya segala apa yang kita lakukan jangan disebabkan kita inginkan popularity tetapi untuk berjihad ke jalan Allah. Ukhwah kami sangat rapat sehinggakan senior kami yang dahulunya belajar disini and joined this club dan sekarang telah bekerja as engineer still get together with us. Hampir semua aktiviti dia join..hehe..betapa kami pentingkan ukhwah itu..

sementara menunggu solat asar dan sebelum program bermula

lead untuk student yg uzur :)


kami yang sangat giler bergamabr..tengah mkn pon still leh bergambar


sukan dipagi hari...


Pengalaman saya sebagai seorang fasiitator, tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Ianya sangat memberi impak dalam hidup saya. Bayangkan baru 2 hari bermalam disekolah itu dan baru 2 hari bergaul dengan pelajar sekolah tersebut, kami boleh berkongsi perasaan.. kami ketawa bersama dan kami juga menangis bersama. Sangat seronok. Dan apabila tiba saatnya untuk kami berpisah dengan para pelajar, mereka seakan-akan tidak mahu melepaskan kami. Ada yang menangis, ada yang dari hostel menjerit-jerit nama kami sewaktu kami mula naik bas untuk bertolak pulang ke kampus.saya bersama partner saya dan group saya :)

barisan fasilitator dan pengarah program


Sejujurnya sangat penat menjadi fasilitator ini. Bukan sahaja semasa program dijalankan, namun sebelum program, hampir tiap-tiap hari kami ada mesyuarat. Perbincangan diadakan supaya program kami berjalan dengan lancar dan menambahkan soft skill kami sebagai fasilitator. Apabila program berlangsung, kami tidak ada masa untuk berehat melainkan sewaktu makan,solat dan sewaktu tidur.

betapa busy nyer kami. student pergi makan and kami mula berkumpul untuk next programme


Kebiasaanya kami akan melepaskan pelajar masuk ke hostel pada pukul 11 malam. Tetapi kami hanya akan baik berehat dihostel sebaik sahaja sesi post mortem tamat dan kebiasaannya pukul 2 baru kami boleh beransur ke hostel. Pukul 5 pagi dan kena bangun. Sangat2 penat ! tapi penat itu berbaloi kerana pelajar2 tersebut memberi respon yang positive (based on pengetua sekolah yang cakap after program itu berlangsung).

semasa sesi post mortem


Alhamdulillah saya rasa sangat bersyukur dapat join IKRAM. Pengalaman ini tak semua orang dapat lebih-lebih lagi apabila saya diamanahkan untuk menjadi timbalan pengarah 1 untuk IKRAM. Jawatan yang diberi bukanlah untuk dibanggakan tetapi sebagai amanah daripada senior supaya menjaga hal ehwal kelab. Ianya amat membantu soft skill saya apabila dalam dunia kerjaya kelak.

p/s: Terima kasih ya Allah kerana menemukan saya dengan kelab ini…~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~F.R.H~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

No comments:

Post a Comment