assalamualaikum w.b.t

"tuntutlah ilmu itu hingga ke liang lahad "

That phrase is very meaningful in my life. walau kita sudah berumur 80 tahun sekali pun, tuntutlah ilmu kerana dengan ilmulah dapat membezakan kita dengan orang lain. bagi seorang Islam, ilmu dan iman seiring dan sejalan yang dapat membezakan kita dengan orang lain dan bukanlah taraf 'kekayaan' itu yang membezakan sesama kita. I believe with this phrase " nothing is impossible to a willing heart". selagi apa yang kita mahu and we make an effort towards it including doa, insyaAllah apa yang kita mahu akan tercapai ^_^

Monday, 23 July 2012

ya allah..aku jatuh cinta

Apabila kita redha dengan perpisahan yang telah ditakdirkan, Allah akan menghantar kepada kita yang lebih baik. Saya hanya berpegang kepada dua prinsip.

“ Jika dia ditakdirkan untuk engkau, sejauh mana pun dia berada akhirnya engkau akan bersatu juga dengannya. Namun jika engkau mencemari cinta itu dengan kemaksiatan, dan jika dia mengahwinimu sekalipun, perkahwinan kamu akan di cemari oleh kemaksiatan yang hina itu. “

Saya sangat berpegang kepada kata-kata ini. Ianya sangat bermakna. Dan satu lagi prinsip yang saya baru temui dan akan menerapkan dalam diri saya:

“Bercinta selepas kahwin itu lebih bahagia.”Dalam diam hati ini terpaut pada seorang lelaki yang menurut kawan-kawan saya dia seorang yang baik budi pekertinya. Dan saya juga sangat senang dengan cara pergaulan dia dengan kawan-kawannya terutama kawan perempuan. Saya hanya mampu melihat dari jauh. Kerana saya pasti jodoh itu telah ditetapkan.

Ya Rabb..permudahkanlah urusanku dan dia. Jauhkanlah kami dari maksiat.lindungilah kami dibawah sinar keimananMu.

Aamiin…………

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~syifa an-nur~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

No comments:

Post a Comment