assalamualaikum w.b.t

"tuntutlah ilmu itu hingga ke liang lahad "

That phrase is very meaningful in my life. walau kita sudah berumur 80 tahun sekali pun, tuntutlah ilmu kerana dengan ilmulah dapat membezakan kita dengan orang lain. bagi seorang Islam, ilmu dan iman seiring dan sejalan yang dapat membezakan kita dengan orang lain dan bukanlah taraf 'kekayaan' itu yang membezakan sesama kita. I believe with this phrase " nothing is impossible to a willing heart". selagi apa yang kita mahu and we make an effort towards it including doa, insyaAllah apa yang kita mahu akan tercapai ^_^

Thursday, 23 August 2012

ramadhan dan syawal yang bermakna


Assalamualaikum wbt…The name of Allah, the most Gracious, the most Merciful.

Alhamdulillah segala pujian bagi Yang Maha Esa, Yang Maha Pemberi Nikmat, Allah SWT kerana masih memberi nikmat terbesar ini iaitu nikmat kehidupan. It has been a long time I leave this blog without update any entries. Kesibukan di dunia UiTM membuatkan saya punya kekangan masa untuk terus update blog ini. Jadi, saya mengambil peluang cuti yang diberi selama seminggu ini untuk update entry untuk kali ini.

Hari ni merupakan 6 Syawal 1433. Setelah penat beraya sakan, melayan tetamu-tetamu yang datang ke rumah dan berkunjung ke rumah-rumah sahabat dan guru yang dikasihi, tibalah masa untuk berehat sepuas-puasnya di rumah sebelum bertolak pulang ke kampus.

Muhasabah diri – Ramadhan kali ini membawa banyak perubahan kepada diri ini. Dapat saya rasakan kelainan Ramadhan kali ini. Jika ada yang bertanya kepada saya, apakah yang saya rasa kelainan untuk Ramadhan kali ini? Saya tidak mampu untuk menjawab soalan itu. Kerana kemanisan iman dalam bulan Ramdhan itu tidak dapat digambarkan. Cukuplah untuk saya katakan my life now is better than before. Ketenangan yang tidak pernah saya rasakan sebelum ini.

Allah telah menghantarkan saya sahabat-sahabat yang sangat saya kagumi sikap mereka. Alhamdulillah.. mereka ada tatkala saya dalam keadaan keliru. Mereka ada tatkala saya dalam kesedihan. Mereka sentiasa bersedia untuk memeluk saya jika saya perlukan seorang teman untuk saya meluahkan segala kesedihan dan khilaf saya. Saya beruntung ada mereka..terima kasih Ya Rabb..

Back to our topic, syawal kali ini lebih meriah daripada tahun lepas. Alhamdulillah. Cuma ada perbezaan untuk syawal kali ini. Jika tahun-tahun sebelum ini, kami beraya di rumah atok, namun kali ini kami sekeluarga beraya di rumah sendiri. Disebabkan keadaan atok yang telah uzur, dia dibawa tinggal bersama kami di rumah. So, pakcik makcik yang jauh tinggal di negeri orang semua berkampung di rumah saya… penuh satu rumah ! anak tuan rumah pon kena tidur kat ruang tamu..haha. tapi takpe.. asalkan semuanya happy.

Hari raya pertama kali ini, along dan isterinya kak Sheila tidak beraya bersama kami sekeluarga. Untuk pertama kalinya, my lovely brother tidak bersama kami pada 1 Syawal. Jelas terasa kelainannya, namun kesibukan melayan sepupu-sepupu yang baru sampai dari jauh dapat menghilangkan rasa kerinduan terhadap mereka berdua.

As usual, bila sepupu-sepupu berkumpul, sesi bergambar itu WAJIB ada ! hehe.. plus, kat area rumah ada sawah, so makin senang la bila port bergambar tu dah ada.

Bila bercakap pasal duit raya…hmmmmm….duit raya tahun ini cukup untuk topup je.haha.. its okay. Asalkan semua happy dan dapat berkumpul ramai-ramai. Ukhwah makin rapat terjalin kerana Allah SWT…
\
angah and me...

cousins.....

No comments:

Post a Comment